Scurt istoric al Liceului Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza
În cadrul diferitelor priorităţi culturale şi educaţionale de care s-a bucurat localitatea Breaza în secolele XIX-XX şcolii i-a revenit un rol deosebit. Afirmaţia poate fi argumentată prin faptul că la Breaza lua fiinţă o şcoală primară înca din anul 1838.
Pe la 1850, Petrache Poenaru, membru al Comisiei Tehnice la Direcţiunea Lucrărilor Publice manifesta o mare dorinţă pentru a deschide şcoli din toate satele ţării. Era o idee mai veche lansată la început de secol XIX la Gheorghe Lazăr şi Eufrosin Poteca. Astfel luau fiinţă la Breaza şcolile din Breaza de Sus şi Breaza de Jos (1856).
În anul 1911 , în timpul domniei Regelui Carol I era ridicată clădirea veche a actualului liceu, care a funcţionat ca şcoală primară până după cel de-al doilea război mondial. Localul de şcoală avea patru încăperi (adăugându-se ulterior altele).
Întorcand filele istoriei locale găsim pentru anii ’50 prima instituţie liceală din Breaza, Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu”. Deşi este o instituţie de învăţământ relativ tânără, liceul continuă tradiţia altor unităţi de învăţământ existente aici cu mulţi ani în urmă. El a luat fiinţă în anul şcolar 1951-1952 funcţionând mai întâi pe proprietatea Generalui Ion Manolescu (ulterior UCECOM Breaza). Liceul avea şi internat cu 147 locuri.
Începând cu anul 1961-1962, Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” a funcționat într-un local nou (corpul A al actualului liceu). Deși în primul an de învățământ (1951-1952) Liceul Teoretic a funcționat cu 59 de elevi, numărul acestora a crescut simțitor în anii școlari următori. De reținut sunt câteva cifre în acest sens:
- anul școlar 1959-1960 – 425 elevi;
- anul școlar 1979-1980 – 1690 elevi;
- anul școlar 2007-2008 – 1073 elevi.
Realitățile politice din România comunistă și-au pus amprenta și asupra instituției noastre de învățământ. Industrializarea forțată a determinat schimbarea profilului din liceu teoretic în liceu industrial. Astfel, în intervalul 1978-1991 liceul nostru s-a numit Liceul Industrial „Aurel Vlaicu” având profilul mecanic. Instituția asigura locuri de muncă pentru F.M.P Breaza (ulterior hidrojet Breaza).
Începând cu anul școlar 1991-1992 instituția și-a schimbat titulatura în Grupul Școlar „Aurel Vlaicu” Breaza, pentru ca după o scurtă perioadă de timp (anul școlar 1993-1994) să revină la vechea titulatură și structură, Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu”. În anul școlar 1994-1995, asemeni altor licee teoretice din județ, unitatea noastră s-a unit cu Școala Generală Nr.1 Breaza, dând naștere unei noi structuri de învățământ care funcționează până în prezent, Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” (cu clasele I-XII; seral XI-XIII).
Actualul liceu are în dotare, pe lângă sălile de clasă: două cabinete informatică, un laborator de fizică, un laborator de chimie, un laborator de biologie, două săli de sport, la care se va adaugă o sală modernă de sport realizată cu sprijinul Primariei Breaza, un muzeu școlar de istorie (care funcționează din septembrie 2003), o bibliotecă cu peste 30000 de volume, și o sală de lectură, cabinet medical școlar.
Pentru anul școlar 2007-2008, unitatea noastră funcționează cu 52 de cadre didactice (învățători și profesori); 10 salariați personal auxiliar; 16,5 angajați din personal nedidactic. De amintit este faptul că majoritatea cadrelor didactice sunt titulare, având gradele didactice I și II. De asemenea, în urma concursului organizat de Inspectoratul Școlar Județean Prahova în Ianuarie 2008, cinci cadre didactice au devenit metodiști ai I.S.J. Prahova la disciplinele Limba Franceză, Istorie, Religie, Tehnologie, Educatie Fizică.
Pentru activitatea depusă la catedră trei profesori din liceul nostru coordonează activitatea Cercurilor Pedagogice din zona la disciplinele: Limba Franceză, Istorie si Matematică. Activitatea profesorilor și învățătorilor din liceul nostru au datoria morală să continue munca la catedra depusă de înaintașii lor. De reținut sunt câteva nume. Pana în 1962 cataloagele și registrele școlare erau completate de cadre didactice având o bogată experiență profesională: Anton Alexandru, Cioranic Ion, Bacu Radu, Bacu Areta, Drăguș Natalia, Melicescu Maria, Orăscu Iulia, Aitel Dumitru, Costoiu Dumitru, Murgescu Florin și Răducu Aurelian.
În perioada 1962-1980 au funcționat și alti profesori precum: Anton Ștefan, Stroe Petre, Hahaianu Victor, Stoica Elena, Jugureanu Oltea, Anton Viorica, Pavel Octavian, Pavel Eleonora, Tănase Alexandru, Gârbacea Ioan, Șovaială Ana Maria, Vasile Tamara, Hospodar Ion, Costinescu Dumitru, Hârțovanu Anton, Berca Valeria, Niță Constantin, Popa Ioana, Ene Cornelia.
În prezent, liceul nostru, se mândrește cu profesori precum: Bărbuț Ion, Vulcu Eleonora, Șendroiu Mihaela, Damian Rodica, Lixandru Monica, Bran Camelia, Focșeneanu Vasile, Nicoara Narcis, Gâța Maricica, Enescu Paul, Meseșeanu Iuliana, Huțanu Florica, Bărbuț Ioana, Bercăroiu Victoria, Salomia Eugen, Frățilă Ramona, Vișoiu Manuela, Moncică Maria, Necula Florentina, Cârtoaje Olimpia.
Elevii acestor profesori au fost pregătiți în clasele I-IV de învățători elitiști precum: Seler Viorica, Dinoiu Laura, Albu Veronica, Oproiu Adriana, Andrei Rodica, Vișoiu Laurențiu, Duță Georgeta, Moise Magdalena, Stancu Ernestina, Dorobanțu Simona, Juncu Vasilica.
Aceștia au continuat munca vechilor dascăli, învățători de talia „Domnului Trandafir”, precum: Bondoc Maria, Voichita Steliana, Popescu Teodor, Stroe Larisa, Vladescu Ana, Moise Filofteia, Toma Maria.
În istoria culturii românești, numele liceului Teoretic „Aurel Vlaicu” este așezat în rândul instituțiilor deschizătoare de drumuri a spiritelor laminate însuflețite de o fierbinte dragoste de neam (după cum spunea în urmă cu ani profesorul de istorie Matei Stăncioiu, autor a 18 lucrări de istorie locală, parte din ele dedicate așezărilor prahovene). Dacă luăm în seamă rezultatele obținute la olimpiadele și concursurile școlare pe obiecte ce s-au desfășurat la nivel județean sau național, argumentăm cât se poate de concludente sunt afirmațiile de mai sus. De excepție a rămas rezultatul obținut la Olimpiada Internațională de Limba Rusă, desfășurată la Moscova în 1991, când elevul din clasa a X-a, Dumitrescu Alexandru a obținut Medalia de Aur, fiind pregătit de profesorul Hahaianu Victor.
În prezent, liceul nostru se poate mândri cu premii județene și naționale la: Istorie, Religie, Limba Franceză, Educație Tehnologică, Limba Engleză, Matematică. Notabile sunt rezultatele obținute de elevele Ciocoiu Ioana (olimpic național la Istorie în perioada 2003-2007), Stroe Georgiana (olimpic național la istorie în perioada 2006-2008 și educație tehnologică 2005), Brezeanu Bogdan (olimpic national la istorie 2006), Enescu Diana (olimpic național la Educație Tehnologică), elevi pregătiți de profesorii Focșeneanu Vasile, Moncică Maria, Nicoară Narcis).
Tradițiile și obiceiurile la Breaza, istoria seculară a așezării de la poalele Carpaților, au fost continuate în mod magistral de elevele: Goran Sabina, Matei Mădălina și Oprișor Raluca, participante la Olimpiada de cultură și civilizație românească organizată la Pitești în anul 2007 și la Tulcea în 2008 când, au fost obținute la nivel național o mențiune și un premiu special.
Personalitățile culturii naționale prezente în sec XX pe Valea Prahovei au fost consemnate în lucrări științifice elaborate și prezentate la sesiunile naționale de comunicări științifice și referate ale elevilor de liceu merituoși precum Hârțovanu Irina care la Timișoara în 1999 a obținut premiul al II-lea la nivel național, Matei Smaranda și Ologu Alina, care la Brasov în 2002 au obținut mențiune la nivel național.
Istoricul liceului nostru nu-i poate uita pe directorii instituției care s-au ocupat de buna desfășurare a procesului instructiv educativ. Începând cu 1962 liceul nostru a fost condus de profesorul Bulgăre Gheorghe, iar după plecarea acestuia la Târgoviște, funcția de director a fost ocupată de profesorul Anton Ștefan, figură rămasă aproape legendară în amintirea brezenilor chiar și după pensionarea sa. După anul 1978 , când unitatea noastră a devenit Liceu Industrial, funcția de director a fost ocupată de prof. inginer Șovăială Ana Maria. Începând cu anul 1987, în funcția de director a fost promovat profesor de fizică, Marin Inocențiu. După evenimentele din decembrie 1989, când învățământul românesc a fost structurat, funcția de director a fost ocupată în liceul nostru de profesorul Stănică Ion, care a reclădit imaginea Liceului Teoretic „Aurel Vlaicu” de altă dată. Întamplare sau nu, directorul unității era profesor de istorie. În perioada 2003-2008 funcția de director a fost ocupată de profesor Vulcu Eleonora, în perioada 2008-2012 de profesorul Bărbuț Ion, iar în prezent de prof. dr. Soreanu Dinela.
Cu siguranță paginile istoriei locale vor fi completate cu nume de profesori și elevi remarcabili, care vor păstra vie flacăra cunoașterii, unui ideal răvnit de învățământul românesc.
Profesor gr. I, metodist I.S.J. Prahova, Focșeneanu Vasile